liten blir stor

GRATTIS FILIP PÅ 6 ÅRS DAGEN!!!
 
 
 
Det var en glad kille som blev väckt av både sång och raketer (tomtebloss). Överlycklig över presenterna blev han med. Så idag gick både frukost o påklädning fort så han skulle hinna prova sitt nya spel, Skylanders.
 
 
På em väntas det besök och Filip har önskat sig bakelser o pizza till kvällen.

foton

Här kommer lite foton o filmer från helgen som varit.
 
 
 
 
 
 

Vimmerby

I helgen var vi på vår årliga resa till VImmerby och Astrid Lindgrens värld. I år var både Anders o morfar med. Vi hade två underbara dagar trots varierande väder. Gruppindelningen var klar, Jag, mormor o Noel medan Filip var med Anders o morfar. För naturligtvis ville grabbarna göra olika saker.
Vi tågade till Törnrosdalen för att se på Emil teater och de gick till Saltkråkan o Karlsson. Sedan möttes vi för att äta innan de besökte Ronja o vi gick till Katthult och Karlsson. Vi sammanstrålade för att fika och sedan se på Ronja teater. Noel blev rädd när åskan slog ner i Mattisborgen så han, mormor o morfar lyssnade på behörigt avstånd. Den teatern tycker jag var bäst av alla. Så proffsigt gjort med vildvittror, grådvärgar o de där små som säger "Voffö gör de på detta viset". Ja allt är bara så bra!!! Den för vi till hotellet, åt mat och somnade gott.
 
Efter frukost var det dax igen. Denna dag höll vi ihop allesammans lite mera. Vi började hos Saltkråkan, gick vidare till Karlsson, Madicken och sen blev det hinderbana, lekpark och lotter innan det blev Emilteater. Båda grabbarna gillar verkligen teater och sitter som ljus. Lite läskigt är det att gå fram till tex Emil när han är hemma (tycker Noel) men annars så gjorde han husen till hans egna och möblerade o stängde dörrar precis som Filip gjorde i samma ålder.
När vi fått lite mat i magen (pannkaksbuffé eller korv) så var det dax att hälsa på hemma hos Pippi. Vi hann sitta på Lilla Gubben och leka i hennes hus innan den stora teatern började. Lite läskig var den nog tyckte Noel men han skrattade gott när de försökte slåss med Pippi.
Efter Pippi fick vi bråttom för då ville de se dockteater om Karlsson på taket. Ingen av mina grabbar är blyga av sig märker man. De pratar och svarar när de frågar på teatern. Lite mycket och högt ibland kanske. Roligt att se Filip som är nånstans mittemellan stor o liten. Pippi o Emil säger han är barnsligt men sen kan han gladeligen titta och tycka att det är kul när han är där. Han ville gärna gå tillbaka till Madicken och dockteatern har han alltid älskat. Det är inte alltid lätt att vara snart 6 och både vilja var stor o liten.
När Karlsson var slut gick vi till Ronja och åt glass. Filip, Noel o Anders begav sig genast ut i skogen med rövarna på skattjakt. De letade visst efter vildvitterägg.
Sen fick vi se en Ronjateater och Noel var så glad för det smällde ingenting. Filip, morfar o Anders blev kvar vid vattenhjulet o en till Ronjateater medan vi gick till Katthult och hann med en till Emilteater.
Sedan blev det lite shopping innan vi åt mat för att sedan åka hem till Sura igen. Det tog tre minuter från att vi satte oss i bilen till att Noel sov, Filip höll sig vaken hela vägen hem. Men han hoppade i säng självmant när vi kom hem och jag tror han somnade innan huvudet landade på kudden.
 
Kan bara fortsätta tycka att detta är ett underbart ställe att åka till och jag tror att vi kommer tillbaka nästa år igen. Nästa sommar är det ju ett nytt större Katthult dessutom men då kanske Noel har bytt idol. Han som var så rädd för Karlsson innan vi åkte tycker ju nu att han är såååååå busig. Och Filip som var rädd för Tengils soldater var med o tittade på de i år. Så vem vet...
 
Visar lite bilder o filmer i nästa inlägg för jag förstår inte hur man sparar detta till nästa gång.
 
Tjillevippen!!!
 

Tack Bolibompa!

Mina barn slutar aldrig att förvåna mig. I morse räknade Noel till 5 på engelska. Att han kan räkna till minst 10 på svenska visste jag men det här med engelska var en nyhet för mig.
 
Filips skolstart har gått jättebra. Han verkar trivas och berättar allt de får göra o lära sig. Appropå att lära sig. En kväll kom Filip fram till mig o stolt berättade han att han nu visste hur barn blir till. "Man stoppar snoppen i snippan." Jag säger bara ett stort tack till Bolibompa som lärt alla barn detta!!!

Kanotgrabbar


skolstart

Ja idag så var det äntligen dags för första skoldagen i Filips liv. Den bjöd verkligen på strålande väder.
I natt var Filip upp flera ggr innan han tillslut fick krypa ner hos oss och sova. Det var nog ett antal fjärilar i den magen.
Imorse ville han bara cykla iväg så vi blev himla tidiga både till dagis och skola. Men vad gjorde det i detta väder. Både vi vuxna och barn från Björne drog oss till varandra innan det var dags för rektor Jocke att hälsa alla välkomna. Efter hans presentation av personal var det dags att gå till klassrummet. Filip gjorde som Jocke sagt och letade redan på hans fröken och sen brydde hans sig inte om oss något mera. Han fixade med mappar och ordnade hamburgare innan vi hann ut på skolgården. Det blev lite lek innan vi cyklade hem igen.
Känns skönt att han är så trygg i sig själv. Detta kommer han klara bra!
  
Här är killen i sin nyköpta tröja och med sin efterlängtade ryggsäck från Legoland.
 
Nu är Anders o Filip ute o paddlar kanot med fastrar o kusiner.
 

önskning

När Filip fyller år önskar han sig
* star wars figurer
* böcker i serien Cirkusdeckarna från del 3 och framåt (Dan Höjer)

Första dagen

Så är första dagen avklarad för denna ht. Det tog lång tid för Filip att somna igår, han var så orolig inför idag. Men i morse gick han in själv på fritids och hade haft en rolig dag. Han tyckte tom att jag kom för tidigt och hämtade. Även för Noel hade allt gått bra. Han var lite avvaktande till en början men hittade en grävmaskin och då var allt lugnt.
 
fotograf: Filip Galin

Nästa kapitel

Och så var sommarlovet slut. Jag vägrar skriva sommaren för ännu lever hoppet att vi ska få några soliga dagar till. Det känns som det var igår som sommarlovet började men det är visst 8 veckor sedan. Denna sommar har vi verkligen hunnit göra en massa kul saker och resor och ännu är inte det över. För om två veckor drar vi till Vimmerby och Astrid Lindgrens värld. Men först ska vi hinna med en skolstart och några kalas.
Just nu har vi en nervös kille som försöker sova. Filip är lite fundersam över vad som ska hända imorgon. Då är det hans första dag på fritids. Skolan börjar ju inte förrän på torsdag så det blir fritids några dagar först. Vet att det kommer bli bra för kompisar har han ju redan på skolan och hans fröknar är toppen. Noel är glad över att han äntligen ska få gå till Björne och de stora barnen. Han har väntat i tre dagar på det. Får se vad han säger när han kommer dit imorgon. Allt är packat och märkt inför morgondagen och jag hoppas att jag tänkt på allt. Undrar bara hur vi ska få ihop allt...
 
Nej nu måste jag gå in till Filip som inte kan sova.
Ha det gott!
 
 

Lapphyttan

Igår morse var vi till Filips fritids och hälsade på inför starten på måndag. Sen tog vi bilen upp till Norberg och besökte Nya Lapphyttan. Ungarna fick gå i en gruvgång och sen se masugnar mm.
Vi fortsatte in till centrum och åt mat, shoppade och avslutade det hela med att besöka Elsas konditori.
På em hann Filip leka en stund med Måns och sen hejade vi fram Sverige till OS final i handboll innan vi somnade gott.
Idag har vi mest plockat och märkt kläder, packat ombyten till grabbarna, ja gjort en massa småsaker som inte märks men som tar tid.
 
   
  

6 års kalas

Vi kommer att fira våran stora kille
LÖRDAGEN DEN 1 SEPTEMBER KL. 13.00
Ca halv fyra kommer födelsedagsbarnet att avvika från hemmet för att se hockeymatchen mellan Sura Blue Hammers och Tre Kronor All Stars.
 
Varmt välkomna!!!

orkeslös

Detta är vad mina grabbar gjort på fm. Paddlat kanot med sin pappa medan jag låg på soffan och försökte hitta orken. Nånstans på väg hem från semestern försvann den nämligen. Känner mig helt slut i både kropp o själ så istället för att driva på mig själv så valde jag att ta en hemmadag idag. Nu är grabbarna o grillar hos faster. Har stökat undan lite här hemma och tänker nu försöka sova en stund.
  

ambulans och sommarlovsbåt

 Ja så var det så dax att åka hem till Sverige igen. Det började med att inte bilen startade men efter lite "kärlek" så startade den. När vi närmade oss Köpenhamn stannade vi för att köpa lite mat på Mc Donalds. Tänkte ta den med oss i bilen men grabbarna ville leka en stund så sagt o gjort gick vi in allihopa. Medan Anders står i kön går vi till lekhörnan och det är då det händer. Filip snubblar på en tröskel och slår huvudet i hörnet på lekhuset. Gråtandes tittar han upp på mig och då ser jag att blodet forsar fram. Medan jag styr honom mot pappret försöker jag få med mig Noel och samtidigt ropa på Anders. I ögonvrån ser jag en kille som rusar upp och ropar att vi ska komma till honom in på toaletten. Tror att det är nån som jobbar på Mc men inser att det är en vänlig själ som bara vill hjälpa till. Och vilken hjälp han var. Han talar lugnande med Filip (på danska) medan han stoppar blödningen, undrar om han vill ha nåt att äta eller dricka och ringer efter ambulans. Han och hans tjej är de som fixar allt och jag är de gränslöst tacksamma. Allt gick så lugnt och professionellt till så när ambulansen kom kunde jag känna mig lugn över vetskapen om vad som nu skulle hända. På väg till sjukhuset i Köge åt Filip glass och jag fick berätta vad som hänt och fylla i papper. Vi lyckades göra oss förstådda även om det är svårt med danskan. Framme på sjukhuset blev Filip bedövad och sen sydd med 2 stygn. Sen fick vi fortsätta vår färd mot Malmö med en ispåse på Filips panna. Hamburgaren smakade inte så gott och när man ser den rödgula skylten känns det inte så bra i magen.
 
Hotellet i Malmö var toppen. Vi fick en hörnrum med högt i tak och utsikt mot järnvägen till Noels stora lycka. Sov en ganska orolig somn den natten. Kändes däremot bra när Filip vaknade och inte hade ont i huvudet. Efter frukost hade vi en överraskning till grabbarna. Filip fick en karta och sen fick han leda oss till en plats. När vi nästan var framme kunde vi höra vinjetten till Sommarlov och när Filip fick höra att vi skulle vara med på inspelningen spred sig ett leende över hans ansikte. Grabbarna parkerade sig framme vi båten och när allt var över ville de båda vara kvar en natt till och göra om det igen.
 
   
 
Men nu skulle vi hem. Vi åkte till Gränna och såg på polkagristillverkning och naturligtvis trillade några grisar med oss hem.
 
Det var så skönt att få komma hem igen. Noel ville genast bygga sin nya legojärnväg och Filip tog fram sin nya Ninjagoväckarklocka. Själv slog jag mig ner i soffan med en kopp te.
Vilken underbar semester vi har haft! Har med oss många fina minnen med oss hem.

Legoland dag 2

Även denna dag bjöd på växlande väder. Men mycket mera människor så det blev långa köer.
 15 minuter kvar innan de öppnar.
 
Vi började med att gå ombord på en ubåt som tog oss till landet under vatten Atlantis. Spännande att se alla fiskar o hajar. Att kunna gå in i en bubbla oah ha de simmande runt sig var lite läskigt.
   
 
Sen var det dax för mera karuseller o lite handling medan brorsan åker karusell. Men det tar på krafterna att vara med så det är ganska skönt att sova en stund.
I Polarland kunde man se på pingviner.
    
 
En annan av Noels favoriter var att åka båt i sjörövarlandet. En stilla åktursom bjöd på både krokodiler o hajar.
    
 
Båtar var visst Noels element. Att åka båt genom kända byggnader var oxå en favorit.
   
 
Filip vill ha mera fart o fläkt. Så när man kunde åka fort och i vatten var det perfekt.
 
 
I templet fick man åka i mörker och skjuta laserpistol. Kul tyckte vi alla. Vem fick mest poäng?
   
 
Hos indianerna och cowboysen kunde man åka gruvtåg, flumeride, indianbåtar, rida på hästar och vaska guld.
        
   
När man fått ihop guld pressade de en guldmedalj som man fick med sig.
  
 
Denna dag avbröt vi kl 18 efter 8 timmar i parken. Det var ju dax att ta bilen och åka till Malmö.
Alla var vi nöjda och belåtna även om Noel redan efter 5 minuter sa med längtan i rösten: Jag längtar till Legoland. Filip vill tillbaka nästa år när han är 7 år för då får man ta körkort.
 
 
 
 
 
 
 
 

Legoland dag 2

Även denna dag bjöd på växlande väder. Men mycket mera människor så det blev långa köer.
 15 minuter kvar innan de öppnar.
 
Vi började med att gå ombord på en ubåt som tog oss till landet under vatten Atlantis. Spännande att se alla fiskar o hajar. Att kunna gå in i en bubbla oah ha de simmande runt sig var lite läskigt.
   
 
Sen var det dax för mera karuseller o lite handling medan brorsan åker karusell. Men det tar på krafterna att vara med så det är ganska skönt att sova en stund.
I Polarland kunde man se på pingviner.
    
 
En annan av Noels favoriter var att åka båt i sjörövarlandet. En stilla åktursom bjöd på både krokodiler o hajar.
    
 
Båtar var visst Noels element. Att åka båt genom kända byggnader var oxå en favorit.
   
 
Filip vill ha mera fart o fläkt. Så när man kunde åka fort och i vatten var det perfekt.
 
 
I templet fick man åka i mörker och skjuta laserpistol. Kul tyckte vi alla. Vem fick mest poäng?
   
 
Hos indianerna och cowboysen kunde man åka gruvtåg, flumeride, indianbåtar, rida på hästar och vaska guld.
        
   
När man fått ihop guld pressade de en guldmedalj som man fick med sig.
  
 
Denna dag avbröt vi kl 18 efter 8 timmar i parken. Det var ju dax att ta bilen och åka till Malmö.
Alla var vi nöjda och belåtna även om Noel redan efter 5 minuter sa med längtan i rösten: Jag längtar till Legoland. Filip vill tillbaka nästa år när han är 7 år för då får man ta körkort.
 
 
 
 
 
 
 
 

Legoland dag 1

Vaknade till strålande sol och klarblå himmel men på 15 minuter slog vädret om och regnet kom. Och så höll det på hela dagen. Regn eller sol inget mittemellan. Men regnkläderna satt inte fel för blät det blev man iallafall i många karuseller.
 
Klockan tio var vi på plats och började med att gå i miniland. Man kan inte annat än förundras över hur man kan bygga allt detta av lego. Det snurrade och sprutade vatten. Bilar åkte och det slussades båtar mm. På många ställen kunde man själv få saker att hända. WOW säger jag bara.
  
 
Vi fortsatte till safariland där man kunde åka både bil o tåg.
  
  
 
Sen följde flera karuseller. Att Filip ville åka förstod jag men nu ville även Noel prova. Men efter att flera ggr sagt efteråt att det inte var kul så blev det karusellstopp för honom. Iallafall där vi bedömde att han skulle tycka det var läskigt.
  
 
I piratland fick man åka båt och skjuta vatten på alla. Så kul vi hade. Denna karusell fick vi åka ett flertal ggr. Jag tror att detta var många pappors favorit. Man såg glimten i ögonen när de fick blöta ner så många de ville.
 
 
Efter att ha åkt svävare hamnade vi hos brandbilarna. Här fick familjer tävla mot varandra. När brandlarmet gick gällde det att kasta sig in i bilarna, pumpa sig framåt, pumpa vatten och sikta och sen pumpa bilen tillbaka igen. Trodde jag skulle dö efteråt men kul var det.
   
 
Vid riddarborgen spelades det teater och inne i borgen väntade en spännande åktur med draken. Åkturen började långsamt genom borgen där man fick se olika riddarfigurer av lego innan den tog fart och i full fart blev det en hisnande berg o dalbanefärd. Efteråt tyckte Filip att jag skrikit lite väl mycket. Aven denna blev en favorit vi åkte flera ggr.
   
 
I duploland fanns det karuseller för de små och även ett stort lekland. Där var jag o Noel medan Filip o Anders gick på 4D film. Där kom det både snö, regn och draksnor på de. Tyvärr hann jag inte få uppleva detta.
    
    
  
 
Filip har längtat till Star Wars världen men när vi kom dit var det Noel som var mest fascinerad av den.
  
 
När parken stängde kl 21 gick vi hem. Efter 11 timmar i parken var vi trötta men så nöjda och glada.
 
 

Danmark

På söndagen började vi vår resa till Danmark och Legoland i solsken.
I Helsingborg tog vi färjan över till Helsingör. På 20 minuter hann vi med att handla godis och gå ut på däck. En spännande resa tyckte grabbarna.
 
 På däck måste man vara cool.
 
Sedan väntade en lång bilresa. Men när vi kom fram fanns det lekplatser överallt. Vi undersökte många av de innan vi tog bilen för att se vart vi skulle dan efter. På kvällen var det två prilliga killar som hade svårt att sova.
 
 Denna kille hälsade oss välkomna.

orientering

  Torsdagen bjöd även den på strålande solsken. Denna dag väntade debut på O-ringen båe för Filip o Noel. Ja även för mig och mormor o morfar. Det som väntade oss kunde vi inte ha föreställt oss ens i vår vildaste fantasi. Att Filip var nervös o spänd märktes redan vid frukosten för det var inte mycket som han fick i sig. När vi efter 2,5 km promenad i skogen kom till tävlingsplatsen blev iallafall jag förvånad. VIlken folkfest. Människor överallt och genast kom frågan Hur går nu detta till? Men med namn på nummerlappen och pappa brevid sig tog sig Filip till starten och vi till målfållan. Efter 35 minuter kom en överlycklig kille springande med lätta steg. När han sen hörde några tjejer ropa hans namn och heja fram honom sken han upp ännu mera. han var så fokuserad så han glömde stämpla i mål så tyvärr blev han inte godkänd men han var glad iallafall. Hans första tävling i U1. Så nu fick han äntligen en tid att jämföra sig med sina kompisar.
 
  På väg till start.
  På väg mot mål.
 
Noel fick gå miniknat och även han var lycklig när han kom tillbaka. För han hade fått leta efter traktorer, kossor mm. Detta ville han göra överallt sedan.
  Heja heja heja.
 
Efter hamburgare och promenad till bilen somnade Filip gott i bilen. Som tur är får man ha bilen med sig på stranden så han fic sova en stund medan vi lekte en stund.
 
 
Efter lite siesta var det torgfest i Laholm. Det hoppades hoppborg och åts glass.
 Glass vid fontänen.
 
Eftersom även fredagen bjöd på sol tog vi en heldag vid stranden. Nu var det iallafall 20 grader i vattnet och man kan ha så skoj med vågorna.
 
 
Brum brum bilarna var värda ett besök.
 
 
Fredag kväll var det fest för orienterarna. Jag, Noel, mormor o morfar var hemma och hade tänkt oss en lugn kväll. Men Noel ville visst annat. Han ville leka så vi började leka att vi körde tåg, skyfflade kol och tittade efter hinder. Och som treåring vill man göra allt om o om igen. Men Noel nöjde sig inte med det utan han började utveckla leken. Det var kossor på spåren, som blev att morfar fick vara hinder, som blev till att morfar blev påkörd, skadad, måste till doktorn, få medicin mm. Blir inte den killen regissör eller skådespelare så vet inte jag. Minspel och känslor kan han iallafall få fram på nolltid. Efter en timmes tåglek somnade han gott.
 
På lördagen åkte Thomas hem och medan jag o mormor shoppade loss i Ängelholm tog grabbarna med morfar o Anders till tågmuséet igen. Det var ett efterlängtat återbesök.
På kvällen packades det.
 

orientering

 
 
 
 

Äntligen hemma

Ja så är vi äntligen hemma igen efter en liten dramatisk hemresa men mer om det senare. Vi har haft 11 underbara dagar i både Laholm med omnejd och på Legoland. Får nog börja från början för det finns en del att berätta.
 
Redan på lördagen fick vi ett samtal att vi kunde komma för de andra gästerna hade redan åkt. Filip som skulle sova hos mormor o morfar och sedan åka i deras bil för således iväg på lördag em. Det kändes lite konstigt att släppa iväg de men vi visste ju att vi skulle komma efter redan dan därpå.
Klockan nio rullade vi iväg. I Vadstena blev det lunchstopp och vid fyratiden var vi framme i Vallberga vid ett fantastiskt hus.
Det blev en lugn kväll i huset.
 Lunchstopp i Vadstena.
 Vårat semesterhus.
 
På måndagen hade de lovat mulet väder så vi tog bilen in till Ängelholm och gick på deras järnvägsmuseum. Himmelriket för Noel. Här fanns allt om tåg och järnvägen. Bla fick vi följa med på tågets utveckling från att det eldades med kol till dagens X2000.
    
Noel lekte med duplojärnvägen medan Filip testade den elektriska järnvägen.
 
Modell över hur det gick från häst o vagn till tåg.
 
VI fortsatte till hembygdsparken där det finns både lekpark och djur. Vi fick se en teater med Pettson o Findus. Då visade Filip hur stark han är i sig själv. Han satte sig längst fram brevid okända människor och sen levde han sig i teaterns värld. Han skrattade och pratade med Findus. Noel såg först lite tveksam ut men sen var även han helt uppslukad av teatern.
 
  
 
Tisdag morgon bjöd på strålande sol så vi packade badväskorna o drog i väg till Skummeslövsstrand. Det blev några timmar vid havet. I vattnet var det 16 grader men vad gjorde det. Bada ska man väl göra.
 Noel lycklig över att få sitta i stor stol och i morfars bil.
   Vattenkrig!!!
   
Sandlek och vattenbus.
 
Efter lite mat o siesta drog vi ner till Laholm för att uppleva lite barndomsminnen. Det blev glass och fontänlek innan vi drog oss hem igen.
 Noel vill göra som Filip och klättra upp i fontänen.
 
Även onsdag bjöd på sol så valet var självklart. Bada!!! Vi var där i fem timmar och jag tror att Filip var i vattnet 4,5 timme av de. Lite sandlek med brorsan hann han med.
   
  Glass ska man ha.
 
På kvällen åkte vi in till Ängleholm för att spela minigolf. Vinnaren fick bjuda på glass. De tre stora killarna delade på förstaplatsen. Noel var överlycklig när bollen kom i hål, oavsett hur det gått till.
   
  
 
Om man tröttnade på golfen kunde man gå ner till ån och titta på ankorna o båtarna.
 
Nej nu är det dax att göra kväller så fortsättning får följa.
 
 

RSS 2.0